free website builder

Onderzoek Acupunctuur bij prostaatklachten

Een Chinese acupunctuurstudie heeft aangetoond dat stimulatie door elektro-acupunctuur op het acupunctuurpunt BL-33 op het heiligbeen een duidelijke vermindering van de symptomen van een vergrote prostaat geeft bij patiënten met een goedaardige prostaat hyperplasie (BHP) een goedaardige vergroting van de prostaat. 

BPH komt met name voor bij mannen van middelbare en gevorderde leeftijd voor. 40% van de mannen van 50-59jaar en 90% van de mannen ouder dan 80 jaar heeft BPH, hoewel niet iedereen hier klachten van heeft. Mogelijke Klachten zijn het moeilijk op gang komen van het plassen, een zwakke urinestraal, vaak kleine beetjes plassen, niet helemaal uit kunnen plassen, nadruppelen en ’s nachts meerdere malen moeten plassen.

Een groep van 100 mannen nam deel aan het onderzoek. De helft onderging een behandeling middels activatie van het acupunctuurpunt BL-33 in 16 behandelingen. Bij andere helft, de controlegroep, werd een nabijgelegen no-acupunt gebruikt. De experimentele groep scoorde significant beter op de International Prostate Symptom Score (IPSS, een vragenlijst over plasklachten). De verbetering was na achttien weken nog aanwezig. De electro-acupuntuur had geen effect op de kracht van de urinestraal en de mate van uit kunnen plassen.

Hieruit blijkt dat elektro-acupunctuur een goede invloed kan hebben op de levenskwaliteit van patiënten met BPH.

 (Bron: Wang Y, Liu B, Yu J, Wu J, Wang J, et al. (2013) Electroacupuncture for Moderate and Severe Benign Prostatic Hyperplasia: A Randomized Controlled Trial. PLoS ONE 8(4): e59449) 

Terug naar Heet van de Naald.

Adres

Instituut voor Acupunctuur en Stressmanagement
Bert Zandbergen
Oliemolensingel 204                   
7511 BE Enschede