bootstrap theme
Heet van de Naald Nieuws IAS Bert Zandbergen Enschede

Heet van de Naald

Dé nieuwsrubriek van IAS Bert Zandbergen met nieuws, weetjes, do's en don'ts en verdere interessante informatie over gezondheid, lifestyle en welzijn. Regelmatig publiceert Bert berichten van deze aard in deze rubriek 'Heet van de Naald'


12 september 2017

Dik zijn is doodnormaal!

De moderne mens leeft in een obesogene omgeving
Als je koelkast vol zit met eten en de supermarkten verkopen vrijwel alleen maar relatief suiker- en vetrijke voeding, hoe normaal is het dan om alleen maar een blaadje sla en een mager stukje vlees te eten?
Je bent pas echt abnormaal, of beter gezegd bijzonder, als je in een dergelijke omgeving:
· slank blijft
· alleen gezond en matig eet
· regelmatig beweegt
Vanuit de evolutie kunnen we eenvoudig verklaren hoe het komt dat we (te)veel eten en waarom te (te) weinig bewegen.
Ooit, heel lang geleden, was het zeldzaam om elke dag voldoende eten tot je beschikking te hebben. Je wist niet wanneer je de volgende maaltijd zou krijgen. Dus was het zaak om je .......
Lees meer...

23 juli 2017

Pluralisme in de gezondheidszorg in plaats van integratie!

Steeds vaker krijgen we als acupuncturisten te horen dat we ons vak “evidence based” zouden moeten maken. Dat wil zeggen dat de behandelingen die we geven wetenschappelijk bewezen effectief moeten zijn. Evidence based geneeskunde is gebaseerd op het klinische, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde onderzoek. Dat wil zeggen dat er minstens twee groepen patiënten moeten zijn. Eén groep die het medicijn of de therapie echt ondergaat. De experimentele groep. Daarnaast één groep die een nepmedicijn of een nepbehandeling (placebo) krijgt. De controle groep. De deelnemers worden op basis van toeval aan de groepen toegewezen. Zowel de deelnemende patiënten als de behandelend artsen weten niet  ......
Lees meer...

22 mei 2017

Acupunctuur en kruidengeneeskunde twee keer zo effectief als reguliere geneeskunde bij vrouwelijke onvruchtbaarheid

De Australische regering heeft een wetenschappelijke studie gefinancierd, die uitgevoerd is door Ries & Stuard van de Adelaide University. Het betreft een meta-analyse met betrekking tot de effectiviteit van de toepassing van Chinese Geneeskunde in de behandeling van vrouwelijke onvruchtbaarheid.
Aan de onderzochte studies deden 1000 vrouwen mee. De uitkomst was dat de kans om zwanger te worden na behandeling met Chinese geneeskunde gedurende 2 x zo groot was als wanneer er uitsluitend westers reguliere medicatie werd gebruikt.
De kans om zwanger te worden na vier maanden Chinese Geneeskunde nam met 60 % toe, waar de kans om zwanger te worden na behandeling met reguliere medicatie toenam met 32 %.
Lees meer...

14 februari 2017 

Onderzoek Acupunctuur bij prostaatklachten

Ook bij een goedaardige vergroting van de prostaat (BHP oftewel Goedaardige Prostaat Hyperplasie) is acupunctuur effectief waar het gaat om plasproblemen.
Op het Instituut voor Acupunctuur behandelen we dat door middel van elektro-acupunctuur.
Uiteraard gaat u eerst bij uw huisarts langs zodat deze kan bepalen of het om een goedaardige of kwaadaardige vergroting gaat.
In 2013 is er een onderzoek verricht naar de effectiviteit van acupunctuur bij deze klacht.
Lees meer...

Adres

Bert Zandbergen
Instituut voor Acupunctuur en Stressmanagement
Oliemolensingel 204                   
7511 BE Enschede